Meniu Principal Flotant Titu.roI. C. Vissarion Admin

Articole - Persoane cu care ne mandrim ! Data publicarii: 21/10/2012 Data modificarii: 28/10/2013

Admin - 992
I. C. Vissarion

IANCU. C. VISSARION (1879-1951) 


Iancu. C. Vissarion s-a nascut in comuna Costestii din Vale, Plasa Bolintin, judetul Dambovita, la data de 2.02.1879. Tatal viitorului scriitor, Constantin Vissarion, era grec de origine si se ocupa cu negustoria, iar mama, Ilinca, era fiica a satului Costesti.


Casa Memoriala se afla in comuna Costesti din Vale, la cca 10 km de orasul Titu, pe o ulita ce ii poarta numele si care se desprinde din apropierea bisericii.

Sunt reconstituite aici camera de lucru a scriitorului, cu mobilierul modest si o biblioteca in care se gasesc, alaturi de manuscrise si corespondenta, mai toate volumele aparute sub semnatura sa: "Nevestele lui Mos Dorogan", "Privighetoarea neagra", "Invietorul de morti", "Ber-Caciula" etc.

In vitrine se pot vedea brevetele de inventator si aparatura de laborator ale acestui taran autodidact ingenios, corespondent al lui Edison.

Autodidact, prin eforturi proprii si sfatuit de scriitori cunoscuti ai vremii, s-a dedicat scrierii unor intamplari din viata satului, extinzandu-si studiul in domenii noi precum matematica, fizica, chimia, aeronautica sau chiar cautand noi surse de energie.

I. C. Vissarion este creatorul basmului fantastic. Cele mai cunoscute povesti ale sale sunt: "Ber-Caciula" si "Agerul Pamantului". Volumul "Florica si alte nuvele" primeste in anul 1919 premiul "Adamachi" al Academiei Romane. Nenumaratele istorisiri, snoave, sotii si intamplari de la tara, publicate in buna parte, sunt nu numai un material de literatura dar si un tezaur de documente asupra vietii si mentalitatii taranului roman.  


 In imagine coperta cartii aparuta in 1923-Vissarion, I. C. – BER-CĂCIULĂ (Ed. a II-a) (Ed. Cartea Românească),  Povestiri, Cuprins: *Ber-Căciulă; *Ion-Cepeleac; *Viţeii Domnului (Pildă); *Mătuşa Dana; *Zapis-Împărat; *Ion Isteţul (Poveste).


  


 "I. C. Vissarion, a fost uitat de toată lumea, pentru că n-a fost niciodată nici cap de listă, nici bărbat politic al câte unui partid agreat de protipendadă a cărei stăpânire i s-a părut a fi, pentru ţară, o încremenire pe loc. Va veni odată ziua în care se va examina, fără mici şi mari monopolişti, valoarea cântărită a scriitorilor de circulaţie, puşi la locul cuvenit.


Vissarion a scris mult, ca şi alţi mânjitori frumos ai hârtiei.
Vissarion a trăit între târnacop, lopată şi manuscrise, fără veleităţi, fără ambiţii nepotrivite cu condeiul, şi nu s-a mişcat dintre ţărani. O singură dată a cerut şi el ceva; o sfoară de ţărână pentru experienţele lui tehnice şi agricole.
Trebuie adaos că Vissarion era şi un inginer înnăscut, şi un ins de factură universală. El avea în proectele lui, pierdute pe undeva prin mucegai, zeci de maşini destinate să îndestuleze lumea de la sate.
Am fost prieteni cu Vissarion toţi cei din preajma lui Gala Galaction.
Care au fost lecturile lui, nu ştiu, însă erau variate şi fundamentale. El era medicul satelor dimprejur, şi în complexitatea personalităţii lui cunoştea bine chimia şi tot ce s-a. gândit până la metempsihoză. Mă surprindea uneori cu mărturisiri ciudate, visările din somn traducându-le în lucruri vii şi adevărate. Adeseori m-a surprins cu preştiinţele lui, trăind în două lumi şi două metode, plugar acasă la el, şi fantastic în gândirea lui. Mi-a spus de mai multe ori, cu tonul confidenţei, că într-altă viaţă el ar fi fost preot, şi era de fapt şi în viaţa trăită la Costeşti, un preot bun sfătuitor, cercetat pentru soluţia problemelor complicate.......


Scriitorul I. C. Vissarion n-a avut parte cel puţin de o placă amintitoare tencuită pe casa lui, pentru a fi citită de săteni şi de trecătorii prin faţa bietei lui grădini, unde a visat, a iubit şi a cinstit neamul din care face parte. La final să ne mai aducem aminte şi de atitudinea de cetăţean luminat în timput duratei boiereşti.
I. C. Vissarion e un premergător al răscoalelor din 1907."
                                                    Tudor Arghezi


In memoria si spre cinstirea lui Iancu C. Vissarion in orasul Titu, o strada , si un liceu ii poarta numele. 


Citeste mai mult:http://www.hoinari.ro/casa-memoriala-i-c-vissarion-costestii-din-vale-muntenia-14491520060323.php#ixzz29xttYEgF


Imagini pentru: I. C. Vissarion

Informatii Utile

  • Pentru un cont pe titu.ro/cultural trebuie sa luati legatura cu administratorii site-ului
  • Campul "sursa" este obligatoriu
  • Articolele sunt afisate pe site dupa ce sunt verificate de adminsitratori
  • Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati


Comentarii

    Lasa un comentariu