Meniu Principal Flotant Titu.roInginer GOGA IONESCU, fondatorul Grupului Scolar "Goga Ionescu" din Titu. Admin

Articole - Persoane cu care ne mandrim ! Data publicarii: 25/11/2012 Data modificarii: 25/11/2012

Admin - 396
Inginer GOGA IONESCU, fondatorul Grupului Scolar "Goga Ionescu" din Titu.


GOGA IONESCU 1881-1981
          Fondatorul primei şcoli de mecanică agricolă, morărit şi panificaţie din România, inginerul Goga Ionescus-a născut în anul 1891 în satul Boteni, comuna Braniştea, județul Dâmbovița.
Primind avizul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, prin ordinul 77 857, şcoala şi-a deschis cursurile în toamna anului 1932 sub denumirea Școala de mecanică agricolă, morărit și panificație ” Marele Voievod Mihai Viteazul “.
          La data înfiinţării, 1932, şcoala avea la dispoziţie o bază materială modestă formată din 3 corpuri de casă, o moară sistematică funcţională, o magazie, ateliere mecanice, un atelier de tâmplărie, o brutărie, o amenajare cu acoperiş pentru depozitarea carburanţilor, o instalaţie proprie de iluminat, o instalaţie de cinematograf, o bibliotecă cu cca. 1.000 volume şi o suprafaţă de cca. 50 ha pentru aplicarea tehnologiilor de lucru. În anul de debut al şcolii au fost înscrişi 20 de elevi.
         Activitatea a fost organizată de directorul şcolii după modelul şcolilor similare din Cehoslovacia, Bulgaria şi SUA. El a întocmit planul de învăţământ şi programele şcolare ale disciplinelor care urmau a fi predate. Absolvenţii şcolii puteau obţine titluri de mecanic agricol, mecanic morar sau maistru bucătar.      
         Şcoala avea importante legături şi acorduri cu diverse instituţii profesionale din străinătate şi oferea elevilor cu rezultate excepţionale posibilitatea de pefecţionare şi specializare în străinătate.
         Pentru o bună repartizare a absolvenţilor săi, şcoala a obţinut aprobarea Marelui Stat Major al Armatei ca elevii absolvenţi să fie repartizaţi şi la atelierele şi morile armatei. Până în anul 1941 şcoala a fost în regim autobugetar ulterior fiind cooptată în sistemul şcolilor bugetare cu finanţare de la stat.
        Sa nu uitam ca scoala s-a infiintat in  perioada crizei economice dintre 1931-1933 , din initiativa  unor oameni sufletisti, dornici de a face un lucru bun pentru localitate, pentru judetul lor, de a lasa ceva in urma trecerii lor prin viatal. 
        Localul propriu a fost pus gratuit la dispozitie de ing. Goga Ionescu, initiatorul principal si directorul onorific al institutiei de la infiintre pana in anul 1948.
        Din anul 1945-1946 scoala incepe sa functioneze ca  bugetara,in conditiile in care pe langa ea se infiinteaza o clasa de gimnaziu, ce isi va tine cursurile in salile scolii primare C.F.R.
       In anul scolar 1947 - 1948, scoala de mecanica agricola , morarit  si panificatie functioneaza cu 4 clase de gimnaziu si 2 clase de specializare langa care apar si 3 clase de gimnaziu.
       In prezent pe amplasamentul vechiului local a fost construit si dat in functiune, la data de 22 mai2004, un corp nou de scoala .
      Aceasta este epopeea unei scoli care ,
prin reprezentantii sai, s-a zbatut ani de-a
randul pentru a exista.
      In semn de omagiu incepand cu anul 1998, Grupul Scolar Agricol Titu isi schimba dnumirea in: "Grupul Scolar GOGA IONESCU" 

 


 


Imagini pentru: Inginer GOGA IONESCU, fondatorul Grupului Scolar "Goga Ionescu" din Titu.

Informatii Utile

  • Pentru un cont pe titu.ro/cultural trebuie sa luati legatura cu administratorii site-ului
  • Campul "sursa" este obligatoriu
  • Articolele sunt afisate pe site dupa ce sunt verificate de adminsitratori
  • Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati


Comentarii

    Lasa un comentariu