Biserica Izvorul Tamaduirii - Baldana Tartasesti

Published date: 25/09/2012
Modified date: 01/10/2012
  • Location: Baldana, Baldana, Tartasesti, Dambovita, Romania

ISTORICUL BISERICII SI PARACLISULUI IZVORUL TAMADUIRII


icoana


Localitatea Tartasesti reprezinta o vatra de cultura si civilizatie, avand un trecut multimilenar. Afirmatia lui Vasile Parvan semnala prezenta getice stravechi la Tartaseti.
Din punct de vedere documnetar, inca din sec al  XVII-lea, in Tartasesti locuiau tarani liberi posesori de pamant (megiesi), de unde denumirea toponimica sufixata in “-esti"- Baldanesti
O traditie orala, datata la mijlocul veacului trecut, sustinea ca vatra straveche a localitatii Tartasesti nu se gasea pe locul actual, adica pe soseaua Bucuresti-Pitesti, ci cu 1500 m mai la vest.
O alta legenda locala dateaza mutarea Tartasestilor pe amplasamentul de astazi in timpul lui Barbu Stirbei (1849-1956).
Biserica Izvorul Tamaduirii a fost zidita de Matei Fundateanu. Ea a fost ridicata la 1815 de catre paharnicul Dumitru Persiceanu, ginerele vistierului Matei, casatorit cu Sultana Persiceanu.
Cazand in ruina, a fost zidita din temelie de pitarul Nicolae si ispravnicul Ion Persiceni, fiind terminate la 1845, in timpul domniei lui George Bibescu, mitropolit fiind Neofit.
Iorgu Dumitrescu, un fel de Mecena de Dambovita, a oferit fondurile necesare pentru refacerea Bisericii din Baldana si construirea Paraclisului Izvorul Tamaduirii.


 
Paraclisul Izvorul Tamaduirii din Baldana a fost construit din temelie de Ilie Nedelcu, care prin ingeniozitatea cunoscuta, intrecandu-se pe sine, a facut aici ca printr-un sistem special de conducte, apa sa fie adusa deasupra intr-un vas de beton imens, crucificat, de unde sa se reverse controlata spre cei care doreau sa o primeasca. Isi face aici si o chilie proprie si cu siguranta se nevoieste o vreme in acest loc.


 
Conform unei legende din partea locului, se pare ca aici ar fi vietuit un calugar care era bolnav. Facandu-i-se sete, acesta a lovit cu toiagul in pamant si din acel loc ar fi izvorat un izvor cu apa pura care mult timp s-ar fi crezut a fi facator de minuni.
Nu se cunosc alte date istorice referitoare la Paraclisul Izvorul Tamaduirii din curtea Bisericii Baldana.


  Contact:


Biserica Izvorul Tamaduirii, DN 71, Localitatea Baldana, Judetul Dambovita


 


Pr. Paroh Dinu Ion:


parintele.dinu@biserica-baldana.ro


Telefon: 0732.751.946


Pr. Sumedrea Leonte


parintele.sumedrea@biserica-baldana.ro


Telefon: 0723.270.512, 0760.697.402, 0245.218.822


Site Web: http://www.biserica-baldana.ro

Vote
Rezultat 4 voturi

Contact seller Share

Useful information

  • Avoid scams by acting locally or paying with PayPal
  • Never pay with Western Union, Moneygram or other anonymous payment services
  • Don't buy or sell outside of your country. Don't accept cashier cheques from outside your country
  • This site is never involved in any transaction, and does not handle payments, shipping, guarantee transactions, provide escrow services, or offer "buyer protection" or "seller certification"

Related listings