Meniu Principal Flotant Titu.roDoua lumi paralele Alexandra Brutaru

Diverse Data publicarii: 06/03/2014

Alexandra Brutaru - 165
Doua lumi paralele

 


La terminarea activitatilor propriu zise ale schimbului de tineri desfasurat de asociatia noastra de tineret la Titu, ne-am propus sa vizitam sapte licee si sa le vorbim tinerilor despre ceea ce s-a intamplat in timpul activitatii, daca am fi ramas la definitia diseminarii rezultatelor proiectelor finantate prin Tineret in Actiune, asta ar fi insemnat sa le fi vorbit despre “Conceptul de viata sanatoasa” despre preventie cu privire la abuzul de substante care dau dependenta si a obiceiurilor nesanatoase.


Niciodata nu este suficient sau prea mult ca sa le vorbesti tinerilor despre asta si totusi am simtit ca se poate face mai mult decat atat.


Am constatat foarte curand ca intre lumea scolii si lumea organizatiilor este o diferenta foarte mare, sunt practic doua lumi paralele, incat am simtit nevoia sa le vorbim tinerilor despre proiecte de tineret, despre serviciul European de voluntariat, despre educatia nonformala, deci invatarea experentiala, activa, creativa si interactiva daca este sa citam informatiile despre site-ul Nonformalii.


Ne-am bucurat de primirea de care am avut parte peste tot dar am ramas cu un gust amar vazand cate mai sunt de facut pentru a imbunatatii comunicarea dintre scoala si elevi.


Dupa cum ne propusesem, majoritatea tinerilor pe care i-am intalnit traiesc la confluenta dintre mediul urban si cel rural, cu exceptia Targovistei (dar si in clasa in care am mers noi de la celebrul Colegiul Nicolae Carabella erau foarte multi elevi navetisti) am mers in orasele, in licee in care se strang elevii din satele invecinate si pentru care orarul autobuzului scolar este singurul reper al zilei. Se grabesc sa se retraga acasa, in fata calculatorului lor, banuiesc si sa continue o socializare chinuita inceputa pe culoarele scolii in pauzele care uneori nu au mai mult de 5 minute. Culoarele scolii mai mult sau mai putin primitoare, pentru ca nu am putut sa nu observam grija pentru conditii de invatare, in definitiv este si locul de munca al cadrelor didactice.


Ce este de facut pentru ei ? Solutia sa fie doar evadarea ? Din lumea aceea care toamna miroase a fum si linistea este in permanenta sparta de latratul cainilor, solutia este doar evadarea catre un Bucuresti, “la cu taxa sau fara taxa” sau tarile cu palmieri adevarati sau de plastic.


Cu tristete am vazut cum atate oportunitati de dezvoltare personala sunt irosite, cum rutina si copiatul unor false modele “de la televizor” si “de pe net”, singurele lor surse de distractie si socializare ii inghite pe tot acesti tineri si.


Din partea cadrelor didactice uneori neputinta si nepasarea alteori implicare si satisfactie dar si insatisfactie….in functie de chemarea pe care o au pentru aceasta nobila meserie si care se simte de la prima strangere de mana si dupa felul in care le lucesc ochii atunci cand le vorbesc copiilor, aceasta minunata materie prima, cea mai frumoasa si mai provocatoare… Tinerii cer atentie, preocupare, pasiune pentru meseria de dascal, asteapta modele in viata lor mica, pentru ca anii sunt putini si oamenii cu adevarat interesanti cu care intra in contact sunt putini.


Imagini pentru: Doua lumi paralele

Informatii Utile

  • Pentru un cont pe titu.ro/cultural trebuie sa luati legatura cu administratorii site-ului
  • Campul "sursa" este obligatoriu
  • Articolele sunt afisate pe site dupa ce sunt verificate de adminsitratori
  • Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati


Comentarii

    Lasa un comentariu